Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Εμείς το έχουμε ξαναπεί ότι η πορεία και η ζήτηση των καλυμμένων ομολόγων είναι ιδιαίτερα θετική από τους επενδυτές τελευταία. Σε μία ιδιαίτερη συγκυρία για τον κλάδο η Eurobank υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ σε προσφορές για το καλυμμένο ομόλογο της, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με προσφορές που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ το ενδεικτικό επιτόκιο που έχει δοθεί από το syndication των τραπεζών διαμορφώνεται στο 3,25%. Η τελική απόδοση αλλά και το ποσό που θα αντλήσει η τράπεζα θα διαμορφωθούν αναλόγως της ζήτησης.

Όπως μαθαίνουμε σχετικά επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί ένα επιτόκιο χαμηλότερο του 3,25%, ενώ σε ό,τι αφορά το ποσό η Eurobank έχει θέσει ως στόχο την άντληση κεφαλαίων περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Ενώ το βιβλίο προσφορών θα κλείσει σήμερα και σε πέντε ημέρες θα γίνει η έκδοση του καλυμμένου ομολόγου και σε επτά ημέρες ο διακανονισμός του.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση της έκδοσης είναι οι Barclays, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan, Natwest Markets και UBS.

Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται η έκδοση του ομολόγου με το οποίο η Eurobank θα αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου.
Το κουπόνι της έκδοσης θα οριστεί στο 6,40%, ενώ το ύψος της έκδοσης θα είναι 950 εκατ. ευρώ, ισόποσο με τις προνομιούχες μετοχές που διατηρεί η Τράπεζα από την έκδοσή τους το 2008 στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των τραπεζών του ν. Αλογοσκούφη.

Το ομόλογο αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στα κεφάλαια της Τράπεζας, ενισχύοντας τον δείκτη Tier 1 κατά περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες όπως υπολογίζεται.

Να σημειωθεί ότι το καλυμμένο ομόλογο, το οποίο λήγει στις 2 Νοεμβρίου του 2020, θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου προς διαπραγμάτευση.

Διαβάστε επίσης:   Στον FTSE4GOOD Emerging Index εντάχθηκε η Eurobank

Πριν λίγες ημέρες θετική εξέλιξη έφθασε στον CEO της Eurobank κ. Φωκίωνα Καραβία, καθώς αναλυτής της UBS σε δηλώσεις του στους Financial Times τόνισε ότι το καλυμμένο ομόλογο της Eurobank μπορεί κάλλιστα να το αγοράσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Τόσο το συγκεκριμένο ομόλογο όσο και η Eurobank έχουν τέτοια δομή ώστε να πληρούν όλα τα κριτήρια του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών, καθώς και πρόσθετα κριτήρια που έχει βάλει η ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα», υποστηρίζει σε δηλώσεις του στους Financial Times ο Andrea Montanari, επικεφαλής στη UBS για τις αγορές ομολόγων Ελλάδας και Ιταλίας.

«Τεχνικά είναι 100% επιλέξιμα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκδοση του καλυμμένου – τριετούς διάρκειας – ομολόγου της τράπεζας και, παρ’ ότι τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης μπορεί να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά.