ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Η Ελλάδα μοιάζει να σύρεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια για την επίλυση του ονόματος. Σε έξι μήνες θα λυθεί ένα ζήτημα δεκαετιών; Αν δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, όχι.

Τα Σκόπια και η Ουάσιγκτον είναι αυτοί που βιάζονται. Η κυβέρνηση Τραμπ φοβούμενη πως η Ρωσία θα επεκτείνει την επιρροή της θέλει να βάλει τη γειτονική μας χώρα στο ΝΑΤΟ το προσεχές καλοκαίρι. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να λυθεί το θέμα του ονόματος. Αυτή είναι η εθνική θέση και θα πρέπει να είναι ως τέλους.

Αυτό δε σημαίνει πως θα πάρουμε ό,τι μας δώσουν. Ολες οι προτεινόμενες λύσεις έχουν τον όρο Μακεδονία μέσα. Σε λίγες ημέρες ο Μάθιου Νίμιτς θα καταθέσει τις προτάσεις τους, αλλά λίγο-πολύ όλοι οσφραίνονται τις διαθέσεις του.

Διαβάστε επίσης:   Βουλγαρία: ΠΓΔΜ θα αποκαλεί τα Σκόπια για τους επόμενους έξι μήνες

Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο αβαντάζ. Αυτή κρατά τα κλειδιά της εισόδου των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση. Μεγάλο αβαντάζ. Τα Σκόπια δεν είναι πουθενά. Είναι μόνα τους. Ακόμη κι αν πάνω από 130 χώρες τα έχουν αναγνωρίσει ως Μακεδονία. Είναι «ζωντανά» με τις συμμαχίες που έχουν αναπτύξει με τη Βουλγαρία την Αλβανία και την Τουρκία.

Δε βιαζόμαστε εμείς για το θέμα της ονομασίας, αλλά αυτοί. Και ο Τραμπ… Πάμε, επομένως, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να σηκωθούμε από αυτό και χωρίς συμφωνία.