Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η εκκλησιαστική περιουσία

Loading...


Κάνει ό,τι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει μερικά μέτρα στην αναμέτρηση με τη ΝΔ για το ποιος είναι πιο θεοσεβούμενος, αλλά η ΝΔ κρατώντας μέχρι πρότινος και τα ηνία της εξουσία έχει κρυφά χαρτιά στο μανίκι της. Αυτό αποδείχτηκε χθες κατά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην ΜΚΟ της Εκκλησίας «ΑΠΟΣΤΟΛΗ». Εκεί που ο πρόεδρος της ΝΔ το έστειλε το μήνυμα αφενός μιλώντας για «μια γόνιμη και απόλυτη συνεργασία μεταξύ της πολιτείας και της Εκκλησίας» και αφετέρου στεκόμενος σε ένα θέμα που καίει την διοικούσα Εκκλησία και εκθέτει παράλληλα τους Αριστεριστές. Αυτό της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σε αυτόν τον τομέα λοιπόν, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκφέρει ουσιαστική άποψη στριμωγμένος κι από κατά φιλοσοφίαν αριστερίζουσες απόψεις εντός του κόμματος που ζητούν πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, βρήκε πεδίον δόξης λαμπρόν να «παίξει» ο κ.Σαμαράς έχοντας ήδη στήσει και την Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής περιουσίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαίες και οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου που ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για την ανταπόκριση και την βοήθεια στην επίλυση προβλημάτων και τις προοπτικές για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που ήταν δεσμευμένη πάνω από εκατό χρόνια και αναφέρθηκε στην λειτουργία της εταιρίας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Τα μισά εισοδήματα της εταιρίας θα διατίθενται για το το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος,»και το υπόλοιπο 50 τοις εκατό θα διατίθεται για το εθνικό χρέος. Η Εκκλησία πάντοτε βοηθούσε, βοηθάει και θα βοηθάει σε όλες τις περιπτώσεις, όσους έχουν ανάγκη»

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την κατανόησή του στα προβλήματα της γραφειοκρατίας. Ευχήθηκε για τη νέα χρονιά «η συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία να είναι δυνατή, ώστε να μπορούμε από κοινού να ξεπερνάμε τα προβλήματα του λαού μας».

Η συνεργασία λοιπόν Εκκλησίας-ΝΔ είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από αυτήν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο και το γεγονός πως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος είχε ευχαριστήσει κατά την πρόσφατη ομιλία του τον Οκτώβριο στην Ιεραρχία επισήμως την κυβέρνηση. 

Όσο επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκαθαρίζει τις θέσεις του σχετικά με τα εκκλησιαστικά ζητήματα, η ΝΔ θα «παίζει» μόνη της. Γιατί και ο κ. Τσίπρας βρέθηκε σε μια αντίστοιχη εκδήλωση της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» προ ολίγων ημερών αλλά έμοιαζε να προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες αντιμετωπίζοντας την Εκκλησία ως φιλανθρωπικό οργανισμό. 

 

  

loading...