Μία ακόμη «δίκαιη» απόφαση τουρκικού δικαστηρίου

Loading...


του Γιώργου Θεοχάρη

Κι ενώ όλη η Ελλάδα υποδέχθηκε με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας τις δύο εισηγήσεις των Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών, μία νέα πρόταση Εισαγγελία ήλθε σήμερα στο φως, η οποία αποδεικνύει πόσο «δίκαια» λειτουργεί το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στη γείτονα χώρα και πόσο δίκαιης δίκης θα τύχουν οι στρατιωτικοί εάν εκδοθούν.

Συγκεκριμένα ένας εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε ισόβια κάθειρξη για τον δικηγόρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα – CHP) Ενίς Μπερμπέρογλου, καθώς και 10 χρόνια φυλάκισης για τον πρώην διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet Τζιάν Dündar, και τον επικεφαλής του γραφείου της Άγκυρας της ίδια εφημερίδας, Ερντέμ Γκιούλ, για τη δημοσίευση μιας έκθεση σχετικά με τα φορτηγά της ΜΙΤ που μετέφεραν όπλα για τους τρομοκράτες της και των άλλων παρακλαδιών της στη Συρία.

Ο Εισαγγελέας Μεχμέτ Yeşilkaya είπε στο κατηγορητήριο του, που ήλθε στι φως στις 11 του Ιανουαρίου, ότι ζήτησε τις ποινές για «υποβοήθηση μιας ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης εν γνώσει και εκ προθέσεως, χωρίς να είναι μέλος». Ο ίδιος ζήτησε επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον Μπερμπέρογλου για την ανακοίνωση πληροφοριών που έπρεπε να μείνουν μυστικές.
Ακροάσεις θα ξεκινήσουν την 1η Μαρτίου.
Σε ένα ρεπορτάζ της η Cumhuriyet τον Μάιο του 2015 υποστήριξε ότι φορτηγά που φέρεται ότι ανήκαν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) βρέθηκαν να περιέχουν τα όπλα και τα πυρομαχικά με προορισμό τη Συρία, όταν τα σταμάτησαν και τα έψαξαν στη νότια Τουρκία, στις αρχές του 2014.

Αμέσως απαγγέλθηκε κατηγορητήριο κατά Μπερμπέρογλου για την παροχή στον Dündar του υλικού των τουρκικών φορτηγών της ΜΙΤ.
Οι Dündar και Γκιουλ αντιμετωπίζουν δίκη για «διαρροή κρατικών μυστικών» λόγω των δημοσιεύσεών τους σχετικά με τα φορτηγά. Συνελήφθησαν στις 26 Νοεμβρίου 2015, και αφέθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου του 2016, μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου.
Το Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αργότερα καταδίκασε τους Dündar και Γκιουλ σε πέντε χρόνια φυλάκισης για «διαρροή κρατικών μυστικών» στις 6 Μαΐου 2016.
Σε ένα βιβλίο, που έγραψε όταν αφέθηκε ελεύθερος ο Dündar, είπε ότι «αριστερός νομικός» του έφερε το βίντεο στις 27 Μαΐου, 2014. Η εισαγγελία στη συνέχεια εξέτασε τα αρχεία του τηλεφώνου του Dündar και διαπίστωσε ότι μίλησε με τον Μπερμπέρογλου κατά την ημερομηνία που έγραψε στο βιβλίο του.

Διαβάστε επίσης:   Κούρδοι Συρίας: Η τουρκική εισβολή απέτυχε

Θαυμάστε δικαιοσύνη με τρία θαυμαστικά: ποιαν τρομοκρατική οργάνωση ενίσχυσε η απόκαλυψη αυτή των δύο δημοσιογράφων και του δικηγόρου; Μήπως τη δημοκρατική διαφάνεια και την αποκάλυψη του ρόλου της ΜΙΤ στην ενίσχυση της τρομοκρατίας;
Αντί να δικαστούν αυτοί οι οποίοι ενισχύουν τους τρομοκράτες που έχουν αιματοκυλίσει τη Συρία, δικάζονται όσοι έχουν το θάρρος να αποκαλύψουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη Συρία!

Σε αυτή την δικαιοσύνη θα στείλει τους 8 στρατιωτικούς ο δικός μας Άρειος Πάγος; Σε αυτούς τους εισαγγελείς;
Στη δικαιοσύνη και στους εισαγγελείς που στηρίζουν την Αλ-Κάιντα και την ιλαμιστική τρομοκρατία και καταδιώκει όσους την πολεμούν;
Ευτυχώς που οι δύο Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου μέχρι τώρα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.
Ωστόσο εμείς, εάν τυχόν πρόκειται ο Άρειος Πάγος να εκδώσει τους 8 στρατιωτικούς, θα θέλαμε να καταθέσουμε μία καλύτερη πρόταση: μήπως θα ήταν προτιμότερο να τους εκδώσει κατευθείαν στο Ίντλεμπ της Συρίας και στην σύμμαχο του Ερντογάν Αλ-Κάιντα και να δικαστούν με τη Σαρία; Πιστεύουμε θα το ευχαριστηθεί και ο Ερντογάν και η ίδια η Αλ-Κάιντα.

  

loading...