Ο ήρωας Ρώσος αξιωματικός που έπεσε στην Παλμύρα (ΦΩΤΟ)

Loading...


του Γιώργου Θεοχάρη

Ο Ρώσος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων που σκοτώθηκε στην εκστρατεία για την απελευθέρωση της Παλμύρας από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους είναι ο 25χρονος Αλέξανδρος Prokhorenko, ο οποίος ανακαλύφθηκε και περικυκλώθηκε από τους τζιχαντιστές, ενώ κατεύθυνε και συντόνιζε τα ρωσικά αεροπλάνα στους βομβαρδισμούς των θέσεών τους.

Ο Αλέξανδρος Prokhorenko ήταν από το χωριό Gorodki στην περιοχή του Όρενμπουργκ της Ρωσίας. Ξεκίνησε την εκπαίδευση στην Στρατιωτική Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας, αμέσως μετά το σχολείο, και αποφοίτησε από αυτήν με άριστα.

«Υπάρχουν πολλοί στρατιωτικοί στην οικογένειά του, και εκείνος πάντα ονειρευόταν να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις», είπε ένας φίλος του στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda.

Η οικογένεια του Αλεξάνδρου και η σύζυγός του Κάτια, η οποία περιμένει το πρώτο τους παιδί, ενημερώθηκαν για το θάνατο του στις 19 Μαρτίου από υπαλλήλους του Υπουργείου Άμυνας, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Gorodki και συγχάρηκαν την οικογένειά του για την ανάδειξη ενός τέτοιου ήρωα.

«Κανείς δεν γνώριζε πού ακριβώς υπηρετούσε ο Σάσα (χαϊδευτικό του Αλέξανδρος), μόνο ότι ήταν κάπου στις ειδικές δυνάμεις», δήλωσε η Ναταλία Meshkova, διευθύντρια του Γυμνασίου Gorodets, από το οποίο αποφοίτησε ο Αλέξανδρος.
«Αποφοίτησε από το σχολείο μας με ασημένιο μετάλλιο, ήταν πρώτος σε όλες τις διοργανώσεις και το σχολείο κέρδιζε χάρη σε αυτόν. Ήταν ένας από εκείνους τους ανθρώπους που δεν φοβούνται ποτέ, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Για όλους μας είναι ένας ήρωας».

«Θα θέλαμε να δώσουμε στο σχολείο μας το όνομά του», δήλωσε η Ναντέζντα Rusinova, καθηγήτρια στο ίδιο σχολείο. «Είναι μια πραγματική πράξη γενναιότητας η οποία θα μιλήσει στους μαθητές μας».

Το σώμα του Αλέξανδρου έμεινε στην Συρία. Στην περίπτωση αυτήν αρμόζουν τα λόγια από τον Επιτάφιο του Περικλή: «ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος, και στον καθένα μας παραμένει άγραφη η μνήμη του φρονήματός του περισσότερο και από την ίδια την ανδραγαθία του».

Η θυσία του Αλέξανδρου και η απελευθέρωση της Παλμύρας απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι η ορθόδοξη Ρωσία είναι ουσιαστικά ο μόνος σοβαρός και αξιόπιστος αντίπαλος της παγκόσμιας ισλαμικής τρομοκρατίας.

  

loading...