Υπέρταση: Πώς σχετίζεται με την υγεία των δοντιών

Loading...


Υπέρταση: Εάν έχετε ουλίτιδα και την θεραπεύσετε με επιθετική αγωγή τότε θωρακίζετε τον οργανισμό σας από την υπέρταση,σύμφωνα με νέα κινεζική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια.

Οι επιστήμονες του Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen της Κίνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζουν Τάο, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 107 Κινέζους άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, που είχαν αρτηριακή πίεση στο ανώτατο φυσιολογικό όριο και μέτρια έως σοβαρή ουλίτιδα.

Οι μισοί υποβλήθηκαν σε εντατική θεραπεία για την ουλίτιδα και οι άλλοι μισοί στη συνηθισμένη αγωγή.

Η συνηθισμένη αγωγή αφορούσε βασικές οδηγίες στοματικής υγιεινής και καθαρισμός των δοντιών από την πλάκα,ενώ η εντατική θεραπεία επιπλέον αντιβιοτική θεραπεία, βαθύ καθαρισμό και αφαίρεση δοντιών, όπου κρινόταν απαραίτητο. Έναν μήνα μετά τη θεραπεία της ουλίτιδας, η «μεγάλη» αρτηριακή πίεση ήταν τρεις μονάδες χαμηλότερη στην ομάδα της εντατικής θεραπείας από την ομάδα της βασικής αγωγής. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε διαφορά ως προς την «μικρή » αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε επίσης:   Η υπερκατανάλωση αχρήστευσε τα αντιβιοτικά

Έξι μήνες μετά την θεραπεία η συστολική «μεγάλη πίεση» ήταν σχεδόν 13 μονάδες χαμηλότερη και η διαστολική σχεδόν 10 μονάδες χαμηλότερη, στην ομάδα της εντατικής αγωγής για την ουλίτιδα.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ότι η εντατική περιοδοντική παρέμβαση από μόνη της μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αν αναστείλει την φλεγμονή», επισημαίνει ο καθηγητής Ζουν Ταο.

  

loading...